Recepten met poer

Poerstoofpotje met lam

Ingrediënten (4 personen)

  • 800g lamsvlees (van de schouder, in blokjes)
  • 1 el Ras el Hanout
  • snuifje bloem
  • 3 ajuinen
  • 1 teentje look
  • 1 courgette
  • 1 aubergine
  • 3 wortelen
  • 300 g kikkererwten
  • 4 deciliter kippenbouillon
  • Enkele takjes rozemarijn
  • 1el poerderie tijm
  • 1 el poerderie laurier olijfoliescheut

Bereidingstijd: 30 minuten

  1. Bezorg het vlees wat poer met peper, zout en Ras el Hanout.
  2. Bestrooi de blokjes lamsvlees met een snuifje bloem, dit zorgt voor een krokant korstje.
  3. Geef het lamsvlees hierna een kleurtje door even te bakken in een grote pot.
  4. Snijd alle groenten in stukken, dit mag in grote stukken.
  5. Start met de stukken ui aan te stoven in de pot waarin zonet het vlees nog bakte. Daarna doe je er ook de versnipperde look bij. Nadien mogen de andere groentjes erbij.
  6. Als de groenten goed aangestoofd zijn, doe je het vlees opnieuw in de pot. Nu kan je ook de kikkererwten toevoegen.
  7. Warm de kippenbouillon even op en giet deze vervolgens bij het stoofpotje.
  8. Nu doen we er de unieke Poerderie kruiden (tijm en laurier) bij. Vul aan met een takje rozemarijn. Kruid nog wat bij met zout en peper.
  9. Laat de stoofpot garen op een zacht vuur tot het vlees gaar is. Dit zal ongeveer een tweetal uurtjes duren.
  10. Je kan dit gerecht vergezellen met rijst of couscous

Geroosterde groenten met poer

Ingrediënten (4 personen)

  • 1 pastinaak
  • ½ butternutpompoen
  • 2 wortelen
  • 2 rapen
  • Andere groenten (zoals tomaat, paprika, allerhande koelkastrestjes…)
  • 2 sjalotten
  • 200 gram kikkererwten
  • 2 takjes laurier
  • Poerderie tijm
  • 2 tenen look
  • 2 grote aardappelen (eventueel)
  • 200 ml olijfolie
  • peper
  • zout

Bereidingstijd: 30 minuten

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Maak de groenten proper.
  3. Snij de groenten in gelijke stukken en plet de look.
  4. Doe de groenten, look, ajuin en eventueel aardappelen in een grote ovenschotel. Zorg dat ze zoveel mogelijk naast elkaar liggen. Meng met de olijfolie.
  5. Voeg wat poer toe aan het gerecht door er tijm, laurier, peper en zout aan toe te voegen.
  6. Rooster de groenten in de voorverwarmde oven. Afhankelijk van de grootte en soort van de groenten duurt het tussen 30 tot 45 minuten.
  7. Smakelijk! Eventueel kan je dit combineren met een lekker stukje vlees of vis.

Zomerse poersalade met halloumi

Ingrediënten (4 personen)

  • 200g verse spinazie
  • 4 rijpe perziken
  • 400g halloumi
  • 2 el sesamzaadjes (witte)
  • 1 kl poerderie chilivlokken
  • 1 kl gedroogde poerderie munt
  • 400 g griekse pasta (orzo)
  • 2 el olijfolie
  • peper en zout

Voor de dressing (of kant en klare kan ook)

  • 2 el olijfolie
  • 1 kl sesamolie
  • 1 kl rietsuiker
  • 1 mespuntje harissa
  • peper en zout

Bereidingstijd: 30 minuten

  1. Kook de pasta beetgaar in gezouten water, giet af en laat uitlekken.
  2. Spoel de spinazie en dep droog.
  3. Snij de perziken in partjes
  4. Maak een kruidige poerderie mix: doe de sesamzaadjes in een diep bord, voeg de chilivlokken en de munt toe en meng.
  5. Doe de halloumi in hapklare plakjes en meng deze in de poerderie mix
  6. Bak deze krokant in een (grill)pan. Voeg er kort ook even de perzikstukjes aan toe, zodat deze lauw zijn en een eventueel grillstreepje hebben
  7. Meng alle ingrediënten voor de dressing of open een flesje
  8. Meng de pasta met de spinazie, de plakjes halloumi en de lauwe perzikpartjes.
  9. Werk af met dressing

Cocktail Poerderie

Ingrediënten

  • 1 el jasmijnbloemen
  • 60ml Ceder’s Wild of een andere (non) alcoholische gin
  • 10ml Earl Grey thee siroop (je kan dit ook achterwege laten)
  • 10ml citroensap
  • Een eetbaar bloemblaadje

Bereidingstijd: 15 minuten

  1. Maak thee met de poerderie jasmijnbloemen en laat deze afkoelen
  2. Vul de shaker met ijs, voeg 15ml jasmijnthee (koud) toe en de andere ingrediënten toe.
  3. En schudden maar.
  4. Gebruik een strainer om de shaker uit te schenken, maak af met een eetbaar bloemblaadje et voilà!